Richtlijn voor plastic opruimen in Waddenzee

Wat moet je nu wel en niet opruimen op de Razende Bol en in de Waddenzee? Die vraag wordt steeds actueler nu meer en meer mensen zich realiseren wat de schadelijke gevolgen zijn van zwerfafval in Werelderfgoed Waddenzee. Doe Eens Wad heeft daarom in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee opgeschreven wat je moet doen met rondslingerend afval. Hier de richtlijn.

Een belangrijk punt in de richtlijn is dat verboden gebied, gewoon verboden gebied blijft. Ook al ligt er afval. Daar afval ruimen, werkt verstorend en doet meer kwaad dan goed. Ook wordt gevraagd om afstand te houden tot vogels en zeehonden. In de richtlijn staat verder dat het heel belangrijk is om plastic op te ruimen. Probeer bij het verwijderen zo min mogelijk de bodem te beroeren. Haal plastic draadjes bijvoorbeeld tussen zeewier vandaan, maar laat het zeewier liggen. Dit heeft een belangrijke functie in het ecosysteem: voedsel, beschutting en duinvorming.

Het ontwikkelen van de richtlijn is een directe uitkomst van een bijeenkomst eind 2015 over plastic. Daar werd het probleem gesignaleerd en kreeg het een gezicht doordat verschillende partijen aangaven hoeveel plastic zij wel niet tegenkomen op het strand en in de Waddenzee. Inmiddels wordt er op verschillende manieren aan gewerkt. De richtlijn is geschreven op basis van gesprekken met beheerders, (vrijwillige) afvalopruimers en natuurdeskundigen.

 

Richtijn opruimen plastic in Werelderfgoed Waddenzee

Geachte opruimer/ster,

Fantastisch dat u een bijdrage wilt leveren aan het verwijderen van plastic en ander zwerfafval uit het Werelderfgoed Waddenzee. 

Het gaat  hier om een heel bijzonder, en tegelijk ook kwetsbaar gebied. Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw opruimactiviteit daadwerkelijk een positieve bijdrage levert? Volg de aanwijzingen en tips die hieronder staan.

$1      Verboden gebied blijft verboden gebied. Daar afval ruimen werkt verstorend en doet meer kwaad dan goed.

$1      Houd afstand tot vogels en zeehonden. Als een vogel opvliegt of een zeehond zijn kop opsteekt, komt u te dichtbij.

$1      Handmatig opruimen: om de biodiversiteit en natuurlijke processen in stand te houden, verwijdert u zwerfvuil handmatig.

$1      Plastic: dit afval is het belangrijkst om op te ruimen. Probeer bij het verwijderen zo min mogelijk de bodem beroeren. Haal plastic draadjes bijvoorbeeld tussen zeewier vandaan, maar laat het zeewier liggen. Dit heeft een belangrijke functie in het ecosysteem: voedsel, beschutting en duinvorming.

$1      Glas: meenemen. Ook al valt glas uiteindelijk uiteen tot zand, dit duurt lang en scherven vormen een gevaar voor mens en dier.

$1      Filters van sigaretten: meenemen. Sigarettenfilters zijn kunststof, verteren niet en de giftige stoffen die erin zijn opgenomen komen in zee terecht.

$1      Hout: geverfd of anderszins behandeld hout (bijvoorbeeld met spijkers) kunt u het beste meenemen. Onbehandeld hout kunt u laten liggen.

$1      Organisch afval (zeewier, plantenresten, dode vogels): gewoon laten liggen. Dit afval heeft een belangrijke functie in het ecosysteem.

$1      Chemisch afval (zoals gevulde verfblikken en jerrycans): dit kunt u het beste laten liggen en melden bij de Centrale Meldpost Waddenzee: 0562-443100 of marifoon kanaal 4. Met uw gegevens zorgen zij ervoor dat het afval wordt opgehaald en op de juiste manier wordt afgevoerd en verwerkt. Zij registreren ook meteen uw vondst en dat is belangrijk voor het overzicht.

 

Tip 1: Het meeste afval vindt u op de grens van land en water. De wind blaast het eventueel nog iets verder weg.

Tip 2: Hoewel het altijd leuk is om iets groots te vinden, zijn juist kleine stukjesbelangrijk om mee te nemen. Als plastic ouder wordt, valt het in steeds kleinere deeltjes uiteen. Hiermee wordt het ook steeds lastiger om het uit het milieu te halen.

Tip 3: Als u vaker opruimt, zult u merken dat uw oog getraind wordt en u steeds makkelijker het afval vindt. Afval heeft vaak een afwijkende kleuren verraadt zichzelf daarmee.

Het opruimen van zwerfafval in het Waddengebied is in ontwikkeling. Loopt u ergens tegenaan? Heeft u suggesties hoe het ruimen van afval nog beter kan? Meld het op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Bedankt voor uw bijdrage!